Mit szedhetek várandósság alatt megfázásra?

A terhesség sok leendő anyuka immunrendszerét legyengíti, ezért egyes gyakori betegségek, mint például a megfázás könnyebben fertőzik meg őket. Sajnos azonban a várandóság alatt a gyógyszerkészítmények jelentős részét a kismamák nem szedhetik, ezért alternatív megoldások után kénytelenek nézni. Arról, hogy mit szedhetnek várandóság alatt megfázásra a kismamák arról az alábbi bejegyzésben olvashatnak.

Időben észleljük a megfázást

A világon jelenleg nagyjából 200 fajta különböző náthavírus tartanak számon. Nem csoda tehát, ha az emberi szervezet könnyen megbetegszik ennyi kórokozó között.

A megbetegedés első jele minden esetben a torok kaparás lehet, majd ezt követik az alábbi tünetek:

  • orrfolyás
  • tüsszögés
  • enyhe fáradtság
  • száraz köhögés
  • hőemelkedés

Különböztessük meg a betegségeket

Emellett fontos megkülönböztetnünk a megfázást és az influenzát, hiszen sokan összekeverik a kettőt, azonban az influenza súlyosabb tünetekkel jár.

Megfázás esetén a tünetek fokozatosan követik egymást, többnyire nem okoz lázat. A torokfájás egy-két nap alatt elmúlik, azt követi az orrfolyás, köhögés.

Ismerjük fel az influenzát

Influenza esetén a betegség hirtelen tör ki szervezetünkön. Tünetei közé tartozik a magas láz, a fejfájás, a hidegrázás, a torokfájás, ami egyre csak súlyosbodik. Ezzel szemben a megfázás, esetén a torokfájás egy-két nap elteltével megszűnik. További tipikus tünet a heves izomfájdalom, az általános gyengeség és a fáradtság, ami akár hetekig is eltarthat. a tüsszögés, köhögés pedig egyre súlyosabb méreteket ölthet.

Influenza esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert önerőből nem fogja tudni szervezetünk legyűrni a betegséget. A gyógyuláshoz mindenképp gyógyszeres kezelésre lesz szükség, ami a várandóság alatt magasabb kockázati tényezőt jelent, ezért a szakemberrel történő egyeztetés mindenképp szükséges.

Kerüljük a gyógyszereket

A terhesség alatt, amennyiben ez lehetséges, érdemes kerülni a gyógyszerek szedését. A felső légúti fertőzések, mint a nátha és megfázás döntő többségét vírusok okozzák, az antibiotikumok pedig csak a baktériumok ellen hatékonyak, így a kismamáknál történő alkalmazásuk csak abban az esetben lehet javasolt, ha a meghűlést követően bakteriális felülfertőződés alakult ki.

Alkalmazzunk természetes gyógymódokat

A náthára a természetes gyógymódok is bőséges megoldást nyújthatnak.

Ágynyugalom és folyadékbevitel

A legfontosabb az ágynyugalom és a bő folyadékbevitel. Ez lehetőleg legyen kamillatea, de az egyéb gyümölcsteák, gyümölcslevek, valamint a húsleves is tökéletes választás lehet.

Fokozott vitamin bevitel

Érdemes természetes C-vitamin forrásokat (gyümölcsök) fogyasztani. Emellett a cukor vagy mézalapú szopogató tablettákkal kockázatmentesen enyhíthető a torokfájás.

Párásítás és gőzölés

Jól jön a terhesség alatt megfázásban szenvedőnek, ha párásítják a szobát, és többször gőzölnek az kismamák, hiszen ez is segíti a fertőzés megszűnését.

Használjunk gyógyhatású készítményeket

A természetes összetevőkből készített gyógyhatású készítmények kiválóak arra, hogy a megfázás és nátha tüneteit enyhítsék.

A sótartalmú orrcseppek hasznosak, hiszen természetes összetevők segítségével segíti hozzá a várandós anyukákat a friss levegőhöz jutásban.

Emellett ismert, hogy a gyógynövények közül a homoktövis termése, a kasvirág, a csipkebogyó, a hársfavirágból, kakukkfűből készült termékek is, mint a herbal swiss hot drink könnyedén csillapítják a megfázás tüneteit a terhesség alatt is.